Składniki:

4-5 dużych ziemniaków

30 dag pieczarek

1 duża śmietana 12%

20 dag szynki konserwowej w plasterkach

15 dag  żółtego sera

4 ząbki czosnku

sól, pieprz, papryka, oliwa


Przygotowanie:

 

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Szynkę kroimy w paski.
  • Ser ścieramy na tarce.
  • Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą wrzucamy ziemniaki, pieczarki, szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy śmietanę i dosypujemy przyprawy.
  • Wszystko mieszamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1h.
  • 20 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem. *
* Jeśli przed ułożeniem sera ziemniaki są nadal surowe dolewamy około 150ml wody.