Składniki:
4-5 dużych ziemniaków
30 dag pieczarek
1 duża śmietana 12%
20 dag szynki konserwowej w plasterkach
15 dag żółtego sera
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka, oliwa
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.
- Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Szynkę kroimy w paski.
- Ser ścieramy na tarce.
- Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą wrzucamy ziemniaki, pieczarki, szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy śmietanę i dosypujemy przyprawy.
- Wszystko mieszamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1h.
- 20 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy serem. *
* Jeśli przed ułożeniem sera ziemniaki są nadal surowe dolewamy około 150ml wody.
Brak komentarzy