Składniki na jedną blachę o wymiarach 24x36cm:

1kg półtłustego twarogu, ok. 13,40zł

9 jajek, ok. 4zł

0,75 kostki masła, ok. 3,80zł

1 paczuszka proszku do pieczenia (na 1kg ciasta), ok. 0,40zł

1 paczuszka cukru waniliowego ok. 0,70zł

1,5 szklanki cukru ok. 1,60zł

biszkopty do wyłożenia blachy (1-2paczki w zależności od wielkości) ok. 2,30zł

2 słoiki dżemu brzoskwiniowego ok. 8,60zł

sól

tłuszcz do wysmarowania formy

 

Przygotowanie

Topimy masło i czekamy aż wystygnie do temperatury pokojowej. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy do nich twaróg, dobrze zmiksujemy (można też twaróg wcześniej zmielić, ale mi na to zawsze szkoda czasu a i tak po porządnym zmiksowaniu wychodzi super sernik). Następnie dokładamy stopione masło i wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dokładamy je delikatnie do twarogu. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i całość ponownie miksujemy, tak by powstałą jednolita masa.

Blachę smarujemy tłuszczem i na dnie układamy biszkopty. Na nich kładziemy warstwę dżemu, na którą wylewamy przygotowaną wcześniej masę.

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-190 stopni na około godzinę. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie.

Czas przygotowywania około30 minut +1 godzina pieczenia.