Składniki na jedną blachę o wymiarach 24x36cm:
1kg półtłustego twarogu, ok. 13,40zł
9 jajek, ok. 4zł
0,75 kostki masła, ok. 3,80zł
1 paczuszka proszku do pieczenia (na 1kg ciasta), ok. 0,40zł
1 paczuszka cukru waniliowego ok. 0,70zł
1,5 szklanki cukru ok. 1,60zł
biszkopty do wyłożenia blachy (1-2paczki w zależności od wielkości) ok. 2,30zł
2 słoiki dżemu brzoskwiniowego ok. 8,60zł
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Topimy masło i czekamy aż wystygnie do temperatury pokojowej. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy do nich twaróg, dobrze zmiksujemy (można też twaróg wcześniej zmielić, ale mi na to zawsze szkoda czasu a i tak po porządnym zmiksowaniu wychodzi super sernik). Następnie dokładamy stopione masło i wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dokładamy je delikatnie do twarogu. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i całość ponownie miksujemy, tak by powstałą jednolita masa.
Blachę smarujemy tłuszczem i na dnie układamy biszkopty. Na nich kładziemy warstwę dżemu, na którą wylewamy przygotowaną wcześniej masę.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-190 stopni na około godzinę. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie.
Czas przygotowywania około30 minut +1 godzina pieczenia.
Brak komentarzy