Składniki:
Brokuł – 2 szt.
Marchewka – 8 szt.
Cebula – 2 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Bazylia – 1 łyżka
Oregano – 0,5 łyżki
Sól, pieprz
Sos beszamelowy:
Mąka – 2 łyżki
Masło – 2 łyżki
Mleko – 0,5 l
Gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuł podzielić na różyczki i gotować ok. 5 minut.
Marchew obrać – gotować w całości aż będzie na wpół twarda.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchew pokroić w księżyce, dodać razem z brokułami do cebuli.
Przyprawić bazylią, oregano oraz solą i pieprzem do smaku.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Lekko gotując powoli dodawać mleko ciągle mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Mieszać aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową oraz sól, pieprz do smaku.
Sos przelać do warzyw, delikatnie wymieszać.
Można podawać z makaronem, ryżem lub jako samodzielne danie.
Brak komentarzy