Składniki:

Schab bez kości*

schabowy

1-2 Jaja

Ziemniaki

4 duże marchwie

Bułka tarta

Olej

Czosnek

2 gałązki koperku

Sól, pieprz

Cukier

*Schab kupuję na ilość kotletów, 1-1,5 cm grubości to jeden kotlet

 

Przygotowanie:

Pokrojony w plastry schab tłuczemy na grubość około 0,5 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę. Każdy z kotletów trzemy niewielką ilością czosnku, lekko solimy i pieprzymy. Układamy jeden na drugim, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Ziemniaki i marchew obieramy.

Marchew ścieramy na drobnej tarce i doprawiamy do smaku cukrem.

Ziemniaki gotujemy.

Przygotowujemy dwa duże talerze. Na jednym mącimy jajko, na drugi wysypujemy bułkę tartą tak aby przykryć całą powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na niewielkim ogniu z jednej i drugiej strony
.