Składniki:
Schab bez kości*
1-2 Jaja
Ziemniaki
4 duże marchwie
Bułka tarta
Olej
Czosnek
2 gałązki koperku
Sól, pieprz
Cukier
*Schab kupuję na ilość kotletów, 1-1,5 cm grubości to jeden kotlet
Przygotowanie:
Pokrojony w plastry schab tłuczemy na grubość około 0,5 cm. Czosnek przeciskamy przez praskę. Każdy z kotletów trzemy niewielką ilością czosnku, lekko solimy i pieprzymy. Układamy jeden na drugim, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Ziemniaki i marchew obieramy.
Marchew ścieramy na drobnej tarce i doprawiamy do smaku cukrem.
Ziemniaki gotujemy.
Przygotowujemy dwa duże talerze. Na jednym mącimy jajko, na drugi wysypujemy bułkę tartą tak aby przykryć całą powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety moczymy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na niewielkim ogniu z jednej i drugiej strony
.
Brak komentarzy