Składniki:
makaron spaghetti
1 cebula
5 – 6 pomidorów
3 ząbki czosnku
4 – 5 łyżek pikantnego ketchupu
parmezan
sól, pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać pomidory i smażyć co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach dodać ketchup i dalej smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, około pół łyżeczki papryki ostrej i dwa razy więcej papryki słodkiej, oraz cukier do smaku (by nie było kwaśne). Dodać kilka łyżeczek bazyli i oregano. Smażyć pod przykryciem jeszcze około 5 minut, czasem mieszając.
Makaron zagotować według przepisu na opakowaniu.
Parmezan zetrzeć na drobnej tarce.
Podawać makaron polany gorącym sosem i posypany parmezanem.
Brak komentarzy