Składniki:
makaron spaghetti
mięso mielone (w moim przypadku mielone z szynki) – 500g
pomidory krojone w puszce – 1szt.
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
ketchup pikantny – 2 łyżki
cebula – 1szt.
czosnek – 4-5 ząbków
bazylia – ok. 2 łyżki
oregano – ok. 1 łyżka
tymianek – pk. 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz – do smaku
olej
ser żółty – 100-150g
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć.
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy. Po paru minutach doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, w zależności od upodobań. Smażyć całość aż sos zgęstnieje (ok. 30-40 minut) od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Makaron wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem
lub
Makaron odcedzić, przełożyć na patalnię z sosem i wymieszać. Smażyć ok 2 minut. Podawać również posypane serem.
Brak komentarzy