Składniki:

makaron spaghetti

mięso mielone (w moim przypadku mielone z szynki) – 500g

pomidory krojone w puszce – 1szt.

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

ketchup pikantny – 2 łyżki

cebula – 1szt.

czosnek – 4-5 ząbków

bazylia – ok. 2 łyżki

oregano – ok. 1 łyżka

tymianek – pk. 1 łyżeczka

cukier, sól, pieprz – do smaku

olej

ser żółty – 100-150g

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć.

Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy. Po paru minutach doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, w zależności od upodobań. Smażyć całość aż sos zgęstnieje (ok. 30-40 minut) od czasu do czasu mieszając.

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

Ser żółty zetrzeć na tarce.

Makaron wyłożyć na talerz, polać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem

lub

Makaron odcedzić, przełożyć na patalnię z sosem i wymieszać. Smażyć ok 2 minut. Podawać również posypane serem.