Składniki:

3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) ok. 3,00zł

1l mleka ok. 2,00zł

1 kostka masła ok. 4,00zł

mleko skondensowane słodzone gotowane, lub masa krówkowa ok. 5,00zł

2 śmietany 30% ok. 6,00zł

2 śnieżki ok. 2,50zł

herbatniki do wyłożenia 3 warstw blachy (1-2 paczki) ok. 5zł

kakao lub gorzka czekolada

 

Przygotowanie:

Na spodzie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników.

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, zmieniając jedynie proporcje (3 budynie na 1l mleka).  Do gotowego gorącego budyniu wrzucamy miękką kostkę masła i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowaną gorącą masę wylewamy na herbatniki.

Układamy drugą warstwę herbatników.

Masę krówkową lekko podgrzewamy (w puszce) i następnie rozsmarowujemy na drugiej warstwie herbatników.

Układamy trzecią warstwę herbatników.

Ubijamy śmietanę na sztywno, po czym wsypujemy do niej śnieżkę, dokładnie mieszamy i wykładamy na trzecią warstwę herbatników.

Całość posypujemy kakaem lub startą gorzką czekoladą.

Tak przygotowane ciasto wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

 

Czas przygotowanie około 0,5 godziny + 2 godziny chłodzenia.