Składniki:

  • 250g serka marscapone
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka
  • 150g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50g masła
  • 300g cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  2. W garnku zagrzać wodę.
  3. Do dużej miski żaroodpornej włożyć serek, masło, mleko, postawić na garnek z gorącą wodą i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zdjąć misę z garnka.
  4. Żółtka oddzielić od białek.
  5. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując.
  6. Żółtka i obie mąki dodać do masy z serkiem, dokładnie wymieszać.
  7. Pianę dodawać stopniowo do ciasta powoli mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  9. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego. DO naczynia wlać wrzątek aby woda sięgała około połowy wysokości formy.
  10. Naczynie z formą wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w 200 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 30 minut.
  11. Po skończeniu pieczenia ciasto zostawić do wystygnięcia piekarnika. Następnie wyjąć.