2 jogurty greckie po 400g
5 jaj
2 budynie waniliowe (na 0,5l mleka)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru pudru
1 torebeczka cukru waniliowego
rodzynki (wg. uznania)
1 paczka biszkoptów
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Rodzinki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasączenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka mieszamy z budyniem.Następnie dodajemy jogurty, olej, cukier waniliowy, cukier puder, pół łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, po czym uzyskaną piane dodajemy do masy i mieszamy.
Na koniec dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty i zalewamy masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 75 minut.
Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo około 20 minut (+ pieczenie) i tanie. Całkowity koszt składników to mniej niż 20 zł.
Brak komentarzy