sernik jogurtowySkładniki:

2 jogurty greckie po 400g

5 jaj

2 budynie waniliowe (na 0,5l mleka)

0,5 szklanki oleju

1,5 szklanki cukru pudru

1 torebeczka cukru waniliowego

rodzynki (wg. uznania)

1 paczka biszkoptów

proszek do pieczenia

 

Przygotowanie:

Rodzinki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do nasączenia.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka mieszamy z budyniem.Następnie dodajemy jogurty, olej, cukier waniliowy, cukier puder, pół łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, po czym uzyskaną piane dodajemy do masy i mieszamy.

Na koniec dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty i zalewamy masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 75 minut.

 

Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo około 20 minut (+ pieczenie) i tanie. Całkowity koszt składników to mniej niż 20 zł.