Składniki:

Schab – 1kg

Cebula – 2szt.

Mąka- 2 łyżki

Natka pietruszki suszona – 1 łyżka

Papryka słodka – 1 łyżeczka

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab pokroić na kotlety grubości ok. 1cm.

Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i położyć na nią mięso. Smażyć aż się lekko przypali.

Cebulę pokroić w grubszą kostkę i położyć na mięso. Całość zalać wodą do wysokości kotletów.

Przyprawić solą, pieprzem, pietruszką i papryką, po czym dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.

Na koniec mąkę rozprowadzić w 0,5 szklanki wody do uzyskania jednolitego sosu. Dodać go do mięsa delikatnie mieszając, by nie uszkodzić kotletów.

Całość dusić jeszcze ok. 5-10 minut.

Podawać z ziemniakami, które można polać sosem z mięsa, oraz z surówką (u mnie surówką z kapusty kiszonej)