Składniki:
Schab – 1kg
Cebula – 2szt.
Mąka- 2 łyżki
Natka pietruszki suszona – 1 łyżka
Papryka słodka – 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Schab pokroić na kotlety grubości ok. 1cm.
Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i położyć na nią mięso. Smażyć aż się lekko przypali.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę i położyć na mięso. Całość zalać wodą do wysokości kotletów.
Przyprawić solą, pieprzem, pietruszką i papryką, po czym dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
Na koniec mąkę rozprowadzić w 0,5 szklanki wody do uzyskania jednolitego sosu. Dodać go do mięsa delikatnie mieszając, by nie uszkodzić kotletów.
Całość dusić jeszcze ok. 5-10 minut.
Podawać z ziemniakami, które można polać sosem z mięsa, oraz z surówką (u mnie surówką z kapusty kiszonej)
Brak komentarzy