Składniki:

2 paczuszki ryżu

1 paczka warzyw na patelnię

2 pojedyncze piersi z kurczaka

1 kostka rosołowa

przyprawy

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w wywarze z kostki rosołowej.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.

Z usmażonego mięsa odlewamy przynajmniej połowę oleju i dodajemy mrożone warzywa.

Smażymy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (można dodać pół szklanki wody).

Gdy warzywa zmiękną dodajemy ryż i przyprawy (bazylia, oregano, papryka, pieprz, sól) do smaku.

 

Szybki i tani obiad, gdy nie mamy „nic” w lodówce. Wystarczą trzy składniki, które można znaleźć w praktycznie każdym markecie. Koszt to około 10 zł, a przygotowanie (od zera) zajęło mi około 45 minut.