Składniki:

0,4-0,5 kg mięsa mielonego

 

2 niewielkie cebule

1 jajko

1 czerstwa bułka

włoszczyzna (może być mrożona)

4-5 gałązek koperku

mąka

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w mleku na około 15 minut.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Włoszczyznę kroimy w niewielkie paski, zalewamy wodą i gotujemy wywar (lub, jeśli mamy, mieszamy 1,5 litra rosołu z 1 litrem gotowanej wody)

Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i każdy z nich obtaczamy mąką, po czym kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażamy ze wszystkich stron.

Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy do gotującego się wywaru. Całość gotujemy około 20

minut.

3-4 łyżki mąki rozpuszczamy w niecałej szklance wody, po czym dolewamy ją, delikatnie mieszając, do pulpecików, by zagęścić sos.

Koperek siekamy o dorzucamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Całość gotujemy na niewielkim jeszcze około 10 minut.

Podajemy z ziemniakami.

Czas przygotowania łącznie z gotowaniem około 1 godziny, natomiast koszt niewielki bo niecałe 15 zł, a pulpecików wychodzi tyle, że jak na 3-osobową rodzinę to starczy spokojnie na 2 obiady. Super nadaje się jako danie dla dzieci.