Składniki:

  • 500g mąki tortowej
  • 350g mąki krupczatki
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 120g cukru pudru
  • 50g masła
  • 200g śmietany 12%
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka soli

Sposób Przygotowania:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  1. Do misy wsypać obie mąki, drożdże i cukier.
  2. Mleko lekko podgrzać i dodać do mąki. Ciasto lekko zagnieść.
  3. Dodać śmietanę i jajka.
  4. Masło rozpuścić, dodać do ciasta.
  5. Dodać sól.
  6. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej masy.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na około 1 – 1,5 cm.
  9. Z przygotowanych placków foremkami wykrawać koła (można użyć szklanki i kieliszka).
  10. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej przygotowane pączki.
  11. Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.
  12. Piekarnik nagrzać do 180oC (góra – dół) i piec około 10 – 12 minut do zarumienienia.
  13. Namoczyć w roztopionej czekoladzie, lub posypać cukrem pudrem.
  14. Przygotowanie czekolady: w garnku zagotować wodę, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego i postawić na garnek z wodą. Mieszać do rozpuszczenia.