Składniki:
- 500g mąki tortowej
- 350g mąki krupczatki
- 2 opakowania suchych drożdży
- 200 ml mleka
- 120g cukru pudru
- 50g masła
- 200g śmietany 12%
- 3 jaja
- 1 łyżeczka soli
Sposób Przygotowania:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Do misy wsypać obie mąki, drożdże i cukier.
- Mleko lekko podgrzać i dodać do mąki. Ciasto lekko zagnieść.
- Dodać śmietanę i jajka.
- Masło rozpuścić, dodać do ciasta.
- Dodać sól.
- Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej masy.
- Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na około 1 – 1,5 cm.
- Z przygotowanych placków foremkami wykrawać koła (można użyć szklanki i kieliszka).
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej przygotowane pączki.
- Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180oC (góra – dół) i piec około 10 – 12 minut do zarumienienia.
- Namoczyć w roztopionej czekoladzie, lub posypać cukrem pudrem.
- Przygotowanie czekolady: w garnku zagotować wodę, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego i postawić na garnek z wodą. Mieszać do rozpuszczenia.
Brak komentarzy