Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem
Przygotowanie:
- Do miski lub robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, mleko, wodę i wszystko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. *
- Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) i dokładamy je do ciasta.
- Ciasto ma być dość gęste, jednak ma mieć konsystencję płynną, tzn. musi być możliwość przelania go z miski na patelnię.
- Na patelni rozgrzewamy 4-6 łyżek oleju (w zależności od wielkości patelni) i wylewamy ciasto. Smażymy na bardzo małym ogniu. Na drugą stronę przewracamy dopiero gdy na wierzchniej stronie omleta nie będzie już płynnego ciasta.
- Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto upiekło się w środku.
- Jeśli tak to wyjmujemy na talerz i smarujemy dżemem.
* Jeśli korzystamy z robota kuchennego możemy wszystkie składniki dodać od razu. W przypadku użycia łyżki – mleko i wodę dolewamy stopniowo (tzn. lejemy trochę i dokładnie mieszamy itd.), wówczas nie powstaną nam grudki.
Brak komentarzy