Składniki:

2 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

0,5 szklanki wody

łyżeczka proszku do pieczenia

dżem

 

Przygotowanie:

  • Do miski lub robota kuchennego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka, mleko, wodę i wszystko mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. *
  • Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) i dokładamy je do ciasta.
  • Ciasto ma być dość gęste, jednak ma mieć konsystencję płynną, tzn. musi być możliwość przelania go z miski na patelnię.
  • Na patelni rozgrzewamy 4-6 łyżek oleju (w zależności od wielkości patelni) i wylewamy ciasto. Smażymy na bardzo małym ogniu. Na drugą stronę przewracamy dopiero gdy na wierzchniej stronie omleta nie będzie już płynnego ciasta.
  • Wykałaczką sprawdzamy czy ciasto upiekło się w środku.
  • Jeśli tak to wyjmujemy na talerz i smarujemy dżemem.
* Jeśli korzystamy z robota kuchennego możemy wszystkie składniki dodać od razu. W przypadku użycia łyżki – mleko i wodę dolewamy stopniowo (tzn. lejemy trochę i dokładnie mieszamy itd.), wówczas nie powstaną nam grudki.