2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
0,5 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy tak aby nie było grudek.*
Następnie wylewamy łyżką wazową ciasto na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron. Używając patelni teflonowej nie musimy polewać jej olejem.
Tak przygotowane naleśniki smarujemy ulubionym dżemem, lub serem.
Składniki na naleśniki są praktycznie zawsze w każdym domu, więc można je przygotować w każdej chwili gdy nie mamy pomysłu na obiad. Do zrobienie ciasta i usmażenie kilku naleśników (trzeba wówczas użyć proporcjonalnie mniej składników) zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Koszt samych naleśników to zaledwie ok. 3 zł.
*Jeśli korzystamy z robota kuchennego można wszystko dodać od razu i wymieszać. Jeśli chcemy mieszać wszystko ręcznie to mieszamy najpierw mąkę z jajami proszkiem do pieczenia i małą ilością mleka, tak aby nie było grudek. Następnie dolewamy stopniowo mleko i wodę cały czas mieszając. W ten sposób będziemy mieć jednolite ciasto bez grudek.
Brak komentarzy