Składniki:

2 Jajko

jajeczne łódeczki

1 duży plaster szybki

3 plastry sera żółtego

3 gałązki szczypiorku

0,5 świeżego ogórka

1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego

sól, pieprz

4 wykałaczki

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i wrzucamy do miseczki. Do żółtek dodajemy drobno pokrojone: szynkę, 1 plaster sera i szczypiorek. Całość mieszamy z majonezem lub jogurtem naturalnym (wedle uznania) i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy do białek.

Pozostałe plastry sera przekrawamy na ukos aby powstały trójkąty. Nadziewamy na wykałaczki i wkładamy do farszu tworząc żagle
.

Na talerz układamy plastry ogórka i na nie kładziemy łódeczki.