Składniki:

Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 300g

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Cukier trzcinowy – 70g

Masło – 170g

Jaja – 2 szt.

Jabłka – 2kg

Cukier puder – 2 łyżki

Cukier waniliowy – 1 łyżka

Sól – szczypta

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym wsypać do misy. Dodać zimne masło. Posiekać masło nożem. Dodać żółtka mi szczyptą soli. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a drugą wygnieść formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec 15 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić je w niewielkie kawałki, lub plastry, posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Jabłka przełożyć na upieczoną część ciasta. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, i rozkruszyć na jabłka. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 45 minut.