Składniki:
Mąka – 800g
Jaja – 2 szt.
Cukier – 200g
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Masło – 200g
Śmietana 18% – 3 łyżki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Jabłka – 2-2,5kg
Bułka tarta – 1 łyżka
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę i dodaj masło, posiekaj je nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, jaja, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrób dokładnie ciasto.
Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wygnieć spód jedna połową ciasta widelcem zrób lekko nakłuj ciasto. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Blachę włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 20 minut.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jedną łyżką cukru.
Upieczony spód posyp lekko bułką tartą i rozłóż równomiernie na nim jabłka.
Drugą część ciasta rozkrusz na wierzch, przykrywając warstwę jabłek. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy