Składniki:
Fasolka „piękny Jaś” – 500g
Kiełbasa cienka – 300g
Boczek wędzony – 200g
Cebula – 2szt.
Pomidory krojone w puszce – 1szt.
Koncentrat pomidorowy – 100g
Ziele angielskie – 5 ziarenek
Liście laurowe – 2szt.
Czosnek – 2-3 ząbki
Majeranek – 3 łyżki
Sól – ok. 1,5 łyżki
Pieprz – ok. 0,5 łyżeczki
Papryka słodka – 0,5 łyżeczki
Papryka ostra – szczypta
Sposób przygotowania:
Fasolę wrzucić do naczynia i zalać wodą ponad 10cm nad poziom fasoli. Zostawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)
Po namoczeniu odcedzić, wrzucić fasolę do garnka, dodać ok. 1 litra świeżej wody, sól, ziele angielskie, liście laurowe i gotować ok. 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę.
Całość wrzucić do fasolki pod koniec jej gotowania (jak będzie miękka).
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszać.
Przyprawić majerankiem, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Całość gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut często mieszając aby nie przypalić.
Brak komentarzy