Składniki:

Fasolka „piękny Jaś” – 500g

Kiełbasa cienka – 300g

Boczek wędzony – 200g

Cebula – 2szt.

Pomidory krojone w puszce – 1szt.

Koncentrat pomidorowy – 100g

Ziele angielskie – 5 ziarenek

Liście laurowe – 2szt.

Czosnek – 2-3 ząbki

Majeranek – 3 łyżki

Sól – ok. 1,5 łyżki

Pieprz – ok. 0,5 łyżeczki

Papryka słodka – 0,5 łyżeczki

Papryka ostra – szczypta

 

Sposób przygotowania:

Fasolę wrzucić do naczynia i zalać wodą ponad 10cm nad poziom fasoli. Zostawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc)

Po namoczeniu odcedzić, wrzucić fasolę do garnka, dodać ok. 1 litra świeżej wody, sól, ziele angielskie, liście laurowe i gotować ok. 1,5 godziny.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną kiełbasę.

Całość wrzucić do fasolki pod koniec jej gotowania (jak będzie miękka).

Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszać.

Przyprawić majerankiem, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Całość gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut często mieszając aby nie przypalić.