Składniki:
Nutella – 350g
Suchary bez soli – 180g
Śmietana do ubijania 30% lub 36% – 2 duże opakowania
Serek mascarpone – 500g
Masa kajmakowa – 1 puszka
Orzeszki ziemne bez soli – ok. 100g
Czekolada mleczna – 100g
Czekolada gorzka – 100g
Cukier waniliowy – 3 łyżeczki
Cukier puder – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Spód blachy (u mnie o wymiarach 34x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Suchary zmielić blenderem i wymieszać mikserem z nutellą na jednolitą masę.
Rozsmarować równomiernie powstałą masą spód blachy.
Śmietanę z jednego opakowania ubić na sztywno. Następnie, nadal miksując, wsypać cukier waniliowy.
Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i cukier puder. Całość dobrze zmiksować i wyłożyć równomiernie na pierwszą warstwę.
Całość posypać orzeszkami ziemnymi, lekko je przygnieść a następnie rozsmarować na nich masę kajmakową (musi być w temperaturze pokojowej)
Śmietanę z drugiego opakowania przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Tabliczki czekolady połamać na cząstki i wrzucić do śmietany. Całość cały czas mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy lekko przestygnie wylać na masę kajmakową i całość wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy