Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki lub wieprzowo – wołowego
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 duża cebula
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oregano
  • 60 g mąki migdałowej
  • 10 g babki jajowatej
  • 120 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Mięso:

  1. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
  2. Czosnek drobno posiekać, dodać na patelnię.
  3. Dodać oregano i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
  4. Po ok. 5 minutach dodać mięso. Całość smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć aż wyparuje woda.
  6. Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz cayenne.

Tortilla:

  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ugnieść ciasto.
  2. Rozgniatać małe placki i układać na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.
  3. Smażyć z obu stron.
  4. Z podanej ilości wyszły nam 4 mini tortille.