Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki lub wieprzowo – wołowego
- 1 przecier pomidorowy
- 1 duża cebula
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 1 papryka czerwona
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka oregano
- 60 g mąki migdałowej
- 10 g babki jajowatej
- 120 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Mięso:
- Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek.
- Czosnek drobno posiekać, dodać na patelnię.
- Dodać oregano i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
- Po ok. 5 minutach dodać mięso. Całość smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć aż wyparuje woda.
- Pod koniec smażenia dodać sól i pieprz cayenne.
Tortilla:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ugnieść ciasto.
- Rozgniatać małe placki i układać na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym.
- Smażyć z obu stron.
- Z podanej ilości wyszły nam 4 mini tortille.
Brak komentarzy