Składniki:

Ziemniaki – 2kg

Cebula – 4szt. mniejszych lub 3szt. większe

Boczek wędzony – 400g

Kiełbasa – 400g

Mąka – 3 łyżki

Jajka – 3szt.

Sól – 1 łyżeczka

Pieprz – 1 łyżeczka

Majeranek – 2 łyżeczki

Gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę.

Boczek pokroić w kostkę i dodać do smażącej się cebuli.

Kiełbasę również pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.

Całość smażyć kilka minut i ostudzić.

Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć czystą ściereczką.

Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, cebulę z mięsem i przyprawy. Całość bardzo dobrze wymieszać.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na niej masę.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 2 godziny.