Składniki:

Mąka żytnia pełnoziarnista – 250g

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Cukier trzcinowy – 80g

Jajko – 2szt.

Olej – ⅓ szklanki

Mleko – ½ szklanki

Żurawina – ok. 1½ szklanki

 

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić najpierw składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier) i wymieszać.

Następnie dodać składniki mokre i dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać ¾ szklanki żurawiny, wymieszać

Keksówkę wyłożyć wilgotnym papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej równomiernie ciasto.

Ciasto posypać pozostałą żurawiną.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 1 godzinę lub trochę dłużej do tzw. suchego patyczka.