Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (może być również wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • boczek wędzony surowy (około 8 – 10 plastrów)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka babki jajowatej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.
  2. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.
  3. Do misy dodać mielone, jajko, babkę jajowatą, cebulę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
  4. Boczek pokroić w cienkie plastry.
  5. Dłonie lekko zmoczyć w wodze i wilgotnymi dłońmi uformować kotlety.
  6. Każdy z kotletów owinąć plastrem boczku.
  7. Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety, zaczynając smażenie od strony łączenia plastrów boczku. Po czym odwracać na drugą stronę.
  8. Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st C.