Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (może być również wieprzowo-wołowe)
- 1 cebula
- boczek wędzony surowy (około 8 – 10 plastrów)
- 1 jajko
- 1 łyżka babki jajowatej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło.
- Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.
- Do misy dodać mielone, jajko, babkę jajowatą, cebulę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
- Boczek pokroić w cienkie plastry.
- Dłonie lekko zmoczyć w wodze i wilgotnymi dłońmi uformować kotlety.
- Każdy z kotletów owinąć plastrem boczku.
- Na patelni rozgrzać olej i układać kotlety, zaczynając smażenie od strony łączenia plastrów boczku. Po czym odwracać na drugą stronę.
- Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st C.
Brak komentarzy