Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
W garnku zagrzać wodę.
Do dużej miski żaroodpornej włożyć serek, masło, mleko, postawić na garnek z gorącą wodą i wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zdjąć misę z garnka.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier cały czas miksując.
Żółtka i obie mąki dodać do masy z serkiem, dokładnie wymieszać.
Pianę dodawać stopniowo do ciasta powoli mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego. DO naczynia wlać wrzątek aby woda sięgała około połowy wysokości formy.
Naczynie z formą wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w 200 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 30 minut.
Po skończeniu pieczenia ciasto zostawić do wystygnięcia piekarnika. Następnie wyjąć.
Brak komentarzy