Składniki:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 300g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy – 70g
Masło – 170g
Jaja – 2 szt.
Jabłka – 2kg
Cukier puder – 2 łyżki
Cukier waniliowy – 1 łyżka
Sól – szczypta
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym wsypać do misy. Dodać zimne masło. Posiekać masło nożem. Dodać żółtka mi szczyptą soli. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, a drugą wygnieść formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec 15 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić je w niewielkie kawałki, lub plastry, posypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Jabłka przełożyć na upieczoną część ciasta. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, i rozkruszyć na jabłka. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 45 minut.
Brak komentarzy