Składniki:

Mąka – 800g

Jaja – 2 szt.

Cukier – 200g

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Masło – 200g

Śmietana 18% – 3 łyżki

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Jabłka – 2-2,5kg

Bułka tarta – 1 łyżka

Cukier puder

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę i dodaj masło, posiekaj je nożem.  Dodaj cukier, cukier waniliowy,  jaja,  proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrób dokładnie ciasto.

Ciasto podziel na dwie mniej więcej równe części. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wygnieć spód jedna połową ciasta widelcem zrób lekko nakłuj ciasto. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Blachę włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 20 minut.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jedną łyżką cukru.

Upieczony spód posyp lekko bułką tartą i rozłóż równomiernie na nim jabłka.

Drugą część ciasta rozkrusz na wierzch, przykrywając warstwę jabłek. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.