Składniki:
3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) ok. 3,00zł
1l mleka ok. 2,00zł
1 kostka masła ok. 4,00zł
mleko skondensowane słodzone gotowane, lub masa krówkowa ok. 5,00zł
2 śmietany 30% ok. 6,00zł
2 śnieżki ok. 2,50zł
herbatniki do wyłożenia 3 warstw blachy (1-2 paczki) ok. 5zł
kakao lub gorzka czekolada
Przygotowanie:
Na spodzie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, zmieniając jedynie proporcje (3 budynie na 1l mleka). Do gotowego gorącego budyniu wrzucamy miękką kostkę masła i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowaną gorącą masę wylewamy na herbatniki.
Układamy drugą warstwę herbatników.
Masę krówkową lekko podgrzewamy (w puszce) i następnie rozsmarowujemy na drugiej warstwie herbatników.
Układamy trzecią warstwę herbatników.
Ubijamy śmietanę na sztywno, po czym wsypujemy do niej śnieżkę, dokładnie mieszamy i wykładamy na trzecią warstwę herbatników.
Całość posypujemy kakaem lub startą gorzką czekoladą.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
Czas przygotowanie około 0,5 godziny + 2 godziny chłodzenia.
Brak komentarzy