Składniki:
Ziemniaki – 2kg
Cebula – 4szt. mniejszych lub 3szt. większe
Boczek wędzony – 400g
Kiełbasa – 400g
Mąka – 3 łyżki
Jajka – 3szt.
Pieprz – 1 łyżeczka
Majeranek – 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa – ⅓ łyżeczki
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę.
Boczek pokroić w kostkę i dodać do smażącej się cebuli.
Kiełbasę również pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
Całość smażyć kilka minut i ostudzić.
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć czystą ściereczką.
Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, cebulę z mięsem i przyprawy. Całość bardzo dobrze wymieszać.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na niej masę.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 2 godziny.
Brak komentarzy