Składniki:
Mąka żytnia pełnoziarnista – 250g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Cukier trzcinowy – 80g
Jajko – 2szt.
Olej – ⅓ szklanki
Mleko – ½ szklanki
Żurawina – ok. 1½ szklanki
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić najpierw składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier) i wymieszać.
Następnie dodać składniki mokre i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać ¾ szklanki żurawiny, wymieszać
Keksówkę wyłożyć wilgotnym papierem do pieczenia i rozprowadzić w niej równomiernie ciasto.
Ciasto posypać pozostałą żurawiną.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 1 godzinę lub trochę dłużej do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy