Składniki:
filety rybne – ok. 1kg
mąka
jajko
cebula – 2 szt.
papryka konserwowa – 1 słoik
ogórki konserwowe – 1 słoik
Zalewa:
woda – 1 szklanka
cukier – 2 łyżeczki
ketchup pikantny – 4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
ocet – 2 łyżki
sól – ok. 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować. odstawić do ostygnięcia.
Rybę pokroić na niewielkie kawałki (u mnie paski wielkości ok 2cm x 8cm) przyparwić lekko solą i pieprzem. Następnie namoczyć w jajku, obtoczyć w mące i usmażyć.
Cebulę pokroić w talarki. Ogórek i pakrykę pokroić w niewielkie kawałki.
Do dość wysokiego naczynia ułożyć kolejno: rybę, cebulę, paprykę i ogórek, Następnie zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na noc do lodówki.
Brak komentarzy