Składniki:

filety rybne – ok. 1kg

mąka

jajko

cebula – 2 szt.

papryka konserwowa – 1 słoik

ogórki konserwowe – 1 słoik

Zalewa:

woda – 1 szklanka

cukier – 2 łyżeczki

ketchup pikantny – 4 łyżeczki

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

ocet – 2 łyżki

sól – ok. 0,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na zalewę wymieszać w garnku i zagotować. odstawić do ostygnięcia.

Rybę pokroić na niewielkie kawałki (u mnie paski wielkości ok 2cm x 8cm) przyparwić lekko solą i pieprzem. Następnie namoczyć w jajku, obtoczyć w mące i usmażyć.

Cebulę pokroić w talarki. Ogórek i pakrykę pokroić w niewielkie kawałki.

Do dość wysokiego naczynia ułożyć kolejno: rybę, cebulę, paprykę i ogórek, Następnie zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na noc do lodówki.