Składniki:

20150131_115527(1)

makaron spaghetti

1 cebula

5 – 6 pomidorów

3 ząbki czosnku

4 – 5 łyżek pikantnego ketchupu

parmezan

sól,  pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać pomidory i smażyć co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach dodać ketchup i dalej smażyć.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, około pół łyżeczki papryki ostrej i dwa razy więcej papryki słodkiej, oraz cukier do smaku (by nie było kwaśne). Dodać kilka łyżeczek bazyli i oregano. Smażyć pod przykryciem jeszcze około 5 minut, czasem mieszając.

Makaron zagotować według przepisu na opakowaniu.

Parmezan zetrzeć na drobnej tarce.

Podawać makaron polany gorącym sosem i posypany parmezanem.