nalesnikiSkładniki:

2 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

0,5 szklanki oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy tak aby nie było grudek.*

 

Następnie wylewamy łyżką wazową ciasto na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron. Używając patelni teflonowej nie musimy polewać jej olejem.

Tak przygotowane naleśniki smarujemy ulubionym dżemem, lub serem.

Składniki na naleśniki są praktycznie zawsze w każdym domu, więc można je przygotować w każdej chwili gdy nie mamy pomysłu na obiad. Do zrobienie ciasta i usmażenie kilku naleśników (trzeba wówczas użyć proporcjonalnie mniej składników) zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Koszt samych naleśników to zaledwie ok. 3 zł.

*Jeśli korzystamy z robota kuchennego można wszystko dodać od razu i wymieszać. Jeśli chcemy mieszać wszystko ręcznie to mieszamy najpierw mąkę z jajami proszkiem do pieczenia i małą ilością mleka, tak aby nie było grudek. Następnie dolewamy stopniowo mleko i wodę cały czas mieszając. W ten sposób będziemy mieć jednolite ciasto bez grudek.