Składniki (na około 4-5 litrów zupy):

2 butelki żurku

włoszczyzna

7 ząbków czosnku

kość wieprzowa

3 listki laurowe, sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę lub paski włoszczyznę (można też użyć włoszczyznę mrożoną), kość wieprzową, zalewamy wodą i gotujemy wywar (ok. 0,5h)
  • Wlewamy żurek (jedną butelkę z osadem znajdującym się na dole, drugą bez), dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i listki laurowe.
  • Gotujemy około 15 minut i dokładamy śmietanę.
  • Przyprawiamy do smaku (Uwaga! Im więcej soli tym zupka będzie bardziej kwaśna).
  • Gotujemy dalej około 10 minut.
  • Można podawać z ziemniakami lub makaronem. *
* Ziemniaki można ugotować w zupie wrzucając je do gotującego się wywaru, ale jeśli będziemy gotować je osobno możemy ją dłużej przechować (oczywiście w lodówce).