Składniki:
200g makaronu pene
7 ząbków czosnku
1 duża śmietana 18%
1 śmietankowy serek topiony
masło
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody można dodać kilka kropel oliwy.
- Brokuła podzielić w małe różyczki i smażyć na rozgrzanym maśle, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rumienić zalać wodą i dusić aż zmięknie.
- Odlać wodę z patelni i postawić ją na bardzo małym ogniu. Przez praskę przycisnąć czosnek i dorzucić go do warzyw.
- Do małego garnka wlać śmietanę i wrzucić serek topiony. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sos wylać na patelnię. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, wymieszać i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
- Makaron wyłożyć na talerz i polać go gotowym sosem z brokułami.
Brak komentarzy