Składniki:

200g makaronu pene

1,5 brokuła

7 ząbków czosnku

1 duża śmietana 18%

1 śmietankowy serek topiony

masło

sól, pieprz

 

Przygotowanie:
  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody można dodać kilka kropel oliwy.
  • Brokuła podzielić w małe różyczki i smażyć na rozgrzanym maśle, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rumienić zalać wodą i dusić aż zmięknie.
  • Odlać wodę z patelni i postawić ją na bardzo małym ogniu. Przez praskę przycisnąć czosnek i dorzucić go do warzyw.
  • Do małego garnka wlać śmietanę i wrzucić serek topiony. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Sos wylać na patelnię. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, wymieszać i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Makaron wyłożyć na talerz i polać go gotowym sosem z brokułami.